Testlabbet: Bildanalys i realtid

Intresset för att analysera videodata från övervakningssystem är stort och de ledande tillverkarna släpper modeller med inbyggd AI för att exempelvis läsa av nummerskyltar på förbipasserande bilar. Vi får en del förfrågningar från våra kunder om vad som är möjligt. Vi har därför bestämt oss för att testa att analysera bilder (snapshots) samt videoströmmar i realtid för att se vad som fungerar i en faktisk produktionsmiljö.

I vårt första test så tar reda på om det är möjligt att läsa av streckkoder och QR-koder på långa avstånd. En sådan lösning skulle exempelvis kunna var applicerbar för att tolka produktions- och lagerdokument i ett lager för vidare integration med andra IT-system.

Vi använder oss av Dahua SD59430U-HNI, en snabb och ljuskänslig PTZ-kamera med 4MP CMOS och 30 x zoom. Kameran har ett REST-API där det är möjligt att styra PTZ-funktionen samt få tillgång till videoströmmen och snapshots. Till det så nyttjar vi progammeringsbiblioteken OpenCV, ett kraftfullt ramverk inom Computer Vision, samt Tensorflow, ett av de mest populära Machine Learning-ramverken.

Efter att ha genomfört tester med olika typer av koder, i olika ljusförhållanden och på olika avstånd så drar vi slutsatsen att det är möjligt att tolka både QR-koder och EAN-koder på upp till 20 meters håll. Då den valda kamerans har kraftfull IR så har vi faktiskt kunnat genomföra tolkningen i totalt mörker. När kameran har fått fokus så tar det ca 1-3 sekunder att tolka koden. Två saker att notera vad gäller tolkning av just QR-koder är att koden bör bestå av maximalt 150 tecken för att uppnå bra tolkning. Vidare är tolkning av QR-koder i perspektiv, dvs inte rakt framifrån, betydligt svårare än tolkning av EAN-koder då de är tvådimensionella. Något man kanske bör tänka på vid utformningen av produktionsdokument.

Sammanfattningsvis så visar vårt test att det går utmärkt att använda övervakningssystem tillsammans med moderna Machine Vision/Machine Learning-ramverk för att tolka streck- och QR-koder på upp till 20 meters avstånd i en verklig miljö. Om man dessutom nyttjar PTZ-kameror med 360 graders bildvinkel så kan stora ytor täckas av få kamerainstallationer.

Låter det intressant och du vill veta mer om vad som är möjligt att göra med moderna övervakningssystem och bildanalys i realtid? Ring eller maila oss så berättar vi mer.