Att integrera IT-system med Dahuas övervakningssystem

Vi får ibland förfrågningar från våra kunder hur man integrerar sitt övervakningssystem med externa IT-system. Dahua tillhandahåller flera olika sätt att göra detta. Vi går här igenom några av möjligheterna nedan:

Dahua NET SDK

Dahuas NET Software Development Kit (SDK) möjliggör för en mjukvaruutvecklare att direkt, inifrån ett system, kommunicera med Dahuas inspelnings- och kontrollenheter (NVR, DVR) samt IP-baserade kameror. Med hjälp av SDK:t så kan man hantera videoströmmar, styra och visa inspelat videomaterial, styra kameror, prenumerera på larmhändelser, konfigurera och uppgradera kameror och NVR/DVR:er.

Dahuas SDK är gratis att ladda ner här: https://www.dahuasecurity.com/search/download-center?keyword=SDK

Dahua IPC HTTP API

Dahuas IP-kameror (IPC) har ett inbyggt http-baserat API för att kontrollera kamerans funktioner programmatiskt. Via API:et så kommer man åt funktioner som live-strömmar (RTSP), snapshots, kontroll av PTZ-funktioner, loggar samt merparten av kamerans inställningar.

Dahua IPC HTTP API-dokumentation finns här i PDF-format: ftp://ftp.wintel.fi/drivers/dahua/SDK-HTTP_ohjelmointi/DAHUA_IPC_HTTP_API_V1.00x.pdf

Dahua Alarm Server

Dahua Alarm Server är funktion på Dahuas inspelnings- och kontrollenheter (NVR, DVR) samt vissa av Dahuas kameror. När ett larm uppstår, exempelvis vid rörelsedetektering, branddetektering eller ansiktsigenkänning så kan Dahua-enheten skicka en notifiering via TCP till en lyssnande serverprogramvara. Konfigurationen består av att ange IP-nummer samt port till den lyssnande servern (alarm server) samt att på respektive event (ex. Motion Detection) ange att alarmet ska laddas upp (alarm upload).

Självklart är det även möjligt att bli koppla samman externa system med ingående och utgående alarm via den fysiska alarmutgångar som de flesta inspelnings- och kontrollenheter (NVR/DVR) har. Läs mer om det i respektive enhets manual.

Vill du veta mer om Dahuas integrationsmöjligheter? Kontakta oss gärna så berättar vi mer.

TechOnline – Ny återförsäljare med smidig e-handel

Vitronic får många förfrågningar från slutkunder som är intresserade av vårt sortiment men vill ta hand om installationen själva. Vi har därför sökt efter en återförsäljare som erbjuder våra produkter online till både privatpersoner och företag med enkla betallösningar, effektiv kundtjänst och snabba leveranser.

Vi har nu hittat vad vi sökt efter och kan stolt meddela att vår senaste återförsäljare TechOnline kan erbjuda allt detta. De är därmed ett mycket bra komplement till våra duktiga installatörer och systemleverantörer som utgör vårt befintliga återförsäljarenätverk.

TechOnline är ett e-handelsföretag och riktar sig primärt till privatpersoner och företag med behov av enklare kameraövervakningslösningar. Man kan köpa övervaknings-KIT och enskilda komponenter från välkända Dahua direkt på www.techonline.se med enkel betalhantering i samarbete med Klarna. Man har dock möjlighet att sälja hela Vitronics sortiment och saknar ni något i utbudet så är det bara att kontakta deras kundtjänst så hjälper de till med skräddarsydda offerter.

Vi önskar TechOnline välkomna som återförsäljare och lycka till!

Testlabbet: Bildanalys i realtid

Intresset för att analysera videodata från övervakningssystem är stort och de ledande tillverkarna släpper modeller med inbyggd AI för att exempelvis läsa av nummerskyltar på förbipasserande bilar. Vi får en del förfrågningar från våra kunder om vad som är möjligt. Vi har därför bestämt oss för att testa att analysera bilder (snapshots) samt videoströmmar i realtid för att se vad som fungerar i en faktisk produktionsmiljö.

I vårt första test så tar reda på om det är möjligt att läsa av streckkoder och QR-koder på långa avstånd. En sådan lösning skulle exempelvis kunna var applicerbar för att tolka produktions- och lagerdokument i ett lager för vidare integration med andra IT-system.

Vi använder oss av Dahua SD59430U-HNI, en snabb och ljuskänslig PTZ-kamera med 4MP CMOS och 30 x zoom. Kameran har ett REST-API där det är möjligt att styra PTZ-funktionen samt få tillgång till videoströmmen och snapshots. Till det så nyttjar vi progammeringsbiblioteken OpenCV, ett kraftfullt ramverk inom Computer Vision, samt Tensorflow, ett av de mest populära Machine Learning-ramverken.

Efter att ha genomfört tester med olika typer av koder, i olika ljusförhållanden och på olika avstånd så drar vi slutsatsen att det är möjligt att tolka både QR-koder och EAN-koder på upp till 20 meters håll. Då den valda kamerans har kraftfull IR så har vi faktiskt kunnat genomföra tolkningen i totalt mörker. När kameran har fått fokus så tar det ca 1-3 sekunder att tolka koden. Två saker att notera vad gäller tolkning av just QR-koder är att koden bör bestå av maximalt 150 tecken för att uppnå bra tolkning. Vidare är tolkning av QR-koder i perspektiv, dvs inte rakt framifrån, betydligt svårare än tolkning av EAN-koder då de är tvådimensionella. Något man kanske bör tänka på vid utformningen av produktionsdokument.

Sammanfattningsvis så visar vårt test att det går utmärkt att använda övervakningssystem tillsammans med moderna Machine Vision/Machine Learning-ramverk för att tolka streck- och QR-koder på upp till 20 meters avstånd i en verklig miljö. Om man dessutom nyttjar PTZ-kameror med 360 graders bildvinkel så kan stora ytor täckas av få kamerainstallationer.

Låter det intressant och du vill veta mer om vad som är möjligt att göra med moderna övervakningssystem och bildanalys i realtid? Ring eller maila oss så berättar vi mer.

Testlabbet: Livevisning av IP-kameror

I många industriella kamerasystem är vikten av en avbrottsfri och fullt rörlig live-visning av kamerabilder hög. En fullt rörlig video bör innehålla minst 25 bilder per sekund för att ögat inte skall uppfatta rörelser som ”hackiga”. Ett övervakningssystem med IP-kameror ställer specifika krav på valet av produkter för att uppnå detta. Ju fler kameror som i realtid skall avkodas för live-visning desto högre krav på övrig utrustning i nätverket som switchar, NVR:er eller de klientdatorer med VMS-system som står för gränssnitt, avkodning och inspelning av kamerornas videoströmmar. Det är inte ovanligt att det dessutom finns behov av att visa dessa videoströmmar på fler än en monitor.

I ett feldimensionerat system kommer resultatet bli hackiga bilder, det vill säga att bilden inte levererar minst 25 bilder per sekund eller att bildkvaliteten blir lidande då systemet kompenserar med lägre upplösning för att bibehålla den snabba kontinuerliga bilduppdateringen.

För att kontrollera prestandan i Dahuas kamerasystem har vi under några dagar testat just förmågan att leverera högupplösta bilder utan avbrott. Vi kopplade upp 16 st Dahuakameror i vårt testlabb anslutna till en kraftfull NVR från Dahuas PRO-series. Samtliga kameror spelas in i FullHD-upplösning (1920 x 1080 px) och avkodas i realtid på två separata skärmar. Allt kopplas mot en PoE-switch och både uppspelning och inspelning sker på den 16-kanaliga NVR:en. Då de flesta komprimeringstekniker idag påverkas av hur stor del av en bild som är rörlig har vi sett till att samtliga kameror har en stor del rörelse i bilden. Detta ökar informationen som skall avkodas jämfört med om kamerorna hade visat statiska bilder.

Samtliga 16 kameror har under 72 timmar kontinuerligt varit igång samtidigt som NVR:en har spelat upp och spelat in samtliga videoströmmar. Samtliga 16 kameror visar stabila live-strömmar utan avbrott i mycket hög bildkvalitet.

Kameran som använts i testet: https://www.vitronic.se/produkt/ip-bullet-dahua-2mp-27-12-mm/

NVR som använts i testet: https://www.vitronic.se/produkt/nvr-dahua-16-kanaler-320mbps/

Switch som använts i testet: https://www.vitronic.se/produkt/switch-16-kanaler-poe-managed-cctv-mode/

 

Dahua Technology vinner New product of the year award

Dahua Technology senaste produkter inom AI-området får stor uppmärksamhet och har också tilldelats pris i kategorin ”AI Video Surveillance Camera”.  Security Today presenterade Dahuas AI NVR (DHI-IVSS7016DR) samt deras kamera (DH-IPC -HDW8341XN-3D) som vinnare av utmärkelsen “New Product of the Year”. 
 
Security Today lyfter prestationer inom produktutveckling hos tillverkare av säkerhetsprodukter som anses vara särskilt betydande för att förbättra människors trygghet. Det är ett prestigefyllt pris som visar på Dahuas ledande position inom utvecklingen av AI-funktionalitet inom kameraövervakning.
 
Kontakta oss direkt nedan för mer information kring AI-tekniken inom kameraövervakning.
 

Håll nätverket säkert!

Säkert nätverk för kameraövervakning – Det här skall du tänka på.

I en tid där fler produkter kopplas upp mot Internet skapas också en jättemarknad för cyberattacker, datavirus och hackning av användarkonton. Kamerasystem kan användas för att övervaka kritiska och företagskänsliga områden som inte bör delas med obehöriga. Dagens system för kameraövervakning är också allt oftare utsatt för IT-angrepp. Men med en medvetenhet om problemet och ett antal grundläggande åtgärder kan man enkelt minska risken för att bli utsatt.

Våra rekommendationer

Vår rekommendation är alltid att hålla ett nätverk för kameraövervakning separerat från de nätverk som har direktkoppling mot externa nätverk / Internet. Men ibland kräver situationen ett system där man ges möjlighet till åtkomst från externa enheter. I dessa fall finns det några saker att tänka lite extra på för att vara säkrare på att inte utsättas.

Använd starka lösenord och byt ofta.

Den största boven i dramat är svaga lösenord och lösenord som inte har uppdaterats. Var alltid noga med att ändra produktens fabrikslösenord (default) till något personligt. Ett starkt lösenord bör bestå av minst 8 tecken. Lösenordet skall också bestå av stora och små bokstäver, siffror och specialtecken.

Uppdatera firmware.

Vi rekommenderar alltid att uppdatera firmware på produkter. Dels kan en uppdaterad firmware ge prestandaförbättringar och nya funktioner men det viktigaste är uppdaterade säkerhetsfunktioner.

Läs mer om kamerasäkerhet och nätverkssäkerhet

På Dahua Technology kan man läsa en omfattande genomgång av hur man kan förbättra säkerheten kring sitt nätverk.

Se länk: http://www.dahuasecurity.com/best-practices.html

Vid viktiga firmwareuppdateringar kommer Vitronic meddela berörda kunder med ett uppdateringsmeddelande. Har du specifika frågor kring firmwareuppdatering av just era produkter kan ni kontakta oss direkt eller den återförsäljare av vilken ni köpt era produkter.

Produktnyheter oktober

Här kommer några riktigt intressanta produktnyheter som vi har valt ut denna månad. Då vi hela tiden utökar vårt produktsortiment är det alltid en god idé att kontakta oss om ni har ett nytt övervakningsprojekt på gång så hjälper vi er att välja de produkter som löser uppgiften bäst.

Värmekamera med branddetektion!

Vi är mycket glada att äntligen kunna erbjuda värmekameror i vårt sortiment av övervakningskameror. Den första modellen på väg in är en mycket prisvärd kamera med dubbla kamerasensorer och branddetektering. Den har en 160 x 120 VOX värmesensor med fokusfritt objektiv och går enkelt att kombinera i befintligt IP-övervakningssystem….

…Läs mer i vårt nyhetsbrev och anmäl din emailadress för att inte missa våra kommande utskick med nyheter och erbjudanden

Läs nyhetsbrevet!

HDCVI – övervakning i FullHD

Den nya HDCVI-tekniken möjliggör kamerasystem med högupplöst video (Full HD) över koaxialkabel. Uppdatera befintliga analoga kamerasystem till HDCVI och använd befintligt kablage! Även vid nyinstallation av kamerasystem kan detta vara rätt val. Systemet är lika enkelt att både koppla in som att sköta fortsatt drift av. Dessutom är det mycket driftsäkert och videosignalen klarar kabellängder på upp till 300 meter med vanlig koaxialkabel (RG59)

HD-CVI 2016