Innan man kan börja använda en NVR från Dahua så måste den grundkonfigureras. Detta görs i några enkla steg i NVR:ens gränssnitt. Första gången NVR:en används så startas en konfigurationsguide som steg-för-stegs beskriver nödvändiga inställningar. Notera att guiden kan se något olika för olika NVR:er beroende på vilken mjukvaruversion som är installerad.

Steg 1
Koppla in NVR:en till en monitor. Anslut den medföljande musen samt anslut strömkabeln. NVR:en startar upp och du möts av en dialogruta för inställning av språk. Klicka sedan [Spara].

Steg 2
I nästa steg väljs lösenord till användaren ”admin”. Vi på Vitronic brukar konfigurera admin-kontots lösenord till ”admin888” men du kan välja valfritt lösenord som är mer åtta (8) tecken eller längre. Klicka sedan [Nästa].

Steg 3
Nästa steg är ”Unlock Pattern”. Vi rekommenderar att hoppa över det steget då sådana mönster kan skapa problem om det är flera personer som kommer att använda systemet med samma konto. Klicka på [Skip] för att komma vidare.

Steg 4
Nästa steg är ”Password Protection”. Här kan du ange epostadress för återställning av lösenord. Det finns även möjlighet att ange fördefinierade frågor och svar (Security Questions) för att kunna återställa bortglömda lösenord.

Ska systemet endast användas av en person så är det bara att ange epostadress och/eller säkerhetsfrågor. Om det är flera personer som kommer att använda systemet med samma konto rekommenderar vi att hoppa över detta steg. Klicka på [Skip] för att komma vidare.

Steg 5
I nästa steg så visas Dahuas användarvillkor. Efter att ha läst igenom villkoren så markerar du att du har godkänner villkoren och klickar [Nästa].

Steg 6
Efter initieringen och godkännande av villkor så är det dags för nästa steg i grundkonfigurationen, Startguiden. I första steget så väljs om man vill nyttja s.k. ”Smart Add”.  Om Smart Add är aktiverat så är det möjligt att i samband med att man lägger till nya kameror samma lösenord och ev. epostadress som NVR:en är konfigurerad med. Detta förenklar en del om man ska lägga till ett större antal kameror till NVR:en. Nästa val är att aktivera automatisk sökning av uppdateringar. Det är en smidig funktion som förneklar att hålla övervakningssystemet uppdaterat. Det kräver att NVR:en kopplas till ett nätverk med internetåtkomst. När du gjort dina val så klickar du [Nästa].

Steg 7
I nästa steg så ställs allmänna inställningar såsom datum och tid in. Vi rekommenderar att automatisk utloggning sätts till 0 minuter (ingen utloggning) för produktionsrelaterade miljöer samt att muskänsligheten sätts till det mittersta läget. När de allmänna inställningarna är klara så så klickar du [Nästa].

Steg 8
Nästa steg är att konfigurera nätverksinställningar. Alla Dahuas IP-produkter är förkonfigurerade med samma ip-nummer (192.168.1.108) vilket kan vara en källa till problem om man kopplar in många enheter samtidigt.

Vi rekommenderar att man använder statiska IP-adresser på sina Dahua-enheter för enklare administration. Vi rekommenderar också olika IP-intervall för olika typer av enheter. Detta förenklar konfigurationen men även när man vill lägga till enheter i efterhand. Följande intervall använder vi på Vitronic:

• Kameror: 192.168.1.111 – 192.168.1.199
  • NVR:er: 192.168.1.51 – 192.168.1.99
  • Switchar/Övrigt: 192.168.1.11 – 192.168.1.29

För att konfigurera IP-adressen så klicka på penn-ikonen under rubriken ”Ändra”. En ny dialogruta visas och där bockas ”DHCP” ur. Ange sedan en ny IP-adress, ex: ”192.168.1.51” och klicka på [Ok]. När du är tillbaka i TCP/IP-dialogrutan så klicka [Nästa].

Steg 9
I nästa steg så väljer man om Easy IP ska aktiveras. Easy IP är dahuas tjänst för att komma åt kameror via internet i exempelvis smart phones eller surfplattor. Bocka i rutan ”Aktivera” om du har behov av att komma åt kamerorna på distans, annars låt den vara urbockad. När du är klar så klickar du [Nästa].

Steg 10
I det näst sista steget i grundkonfigurationen så adderas kameror till NVR:en. Är de inkopplade till samma nätverk så kommer de synas i den övre listan. Välj en kamera och klicka på [Initialize] för att grundkonfigurera den. När det är klart lägger man till kameran genom att klicka [Add]. Glöm dock inte att först byta IP-adress genom att klicka på [Ändra IP]. Se gärna våra rekommendationer gällande IP-adresser i en av punkterna ovan. För en mer detaljerad guide för att lägga till och kontrollera kameror så rekommenderar vi denna guide: “Lägg till kameror till Dahua NVR” .När samtliga kameror är tillagda så klicka [Nästa].

Sista och avslutande steget
Det sista steget innefattar konfiguration av inspelning förutsatt att NVR:en är utrustad med hårddisk. Om du vill ha kontinuerlig inspelning dygnet runt av samtliga kameror så klickar du helt enkelt [Slutför]. Det är även möjligt att skapa mer avancerade schemaläggningar för inspelning vilket görs enkelt i samma dialogruta.

Nu är NVR:en klar för användning. Lycka till med ditt nya kameraövervakningssystem från Dahua!